2008. június 21., szombat

Életmentő humorérzék

.
A vicc sokszor valami képtelenség, ami felvidámít. De belegondoltál már abba, hogy akár rettenetes is lehet, ha valaki komolyan veszi és megcsinálja?
.
A vicc halála a komolyanvétel, hiszen, aki ezt teszi, az pont a vicc lényegét nem értette meg. Nem is mint vicchez viszonyult hozzá. Elgondolkodtam a minap, hogy mi lett volna, ha Éva elneveti magát a kígyó azon megjegyzésére, hogy "olyanok lesztek, mint az Isten"? Egy jó poén maradhatott volna éppen a képtelensége miatt, de úgy tűnik, az első emberpárnak nem volt humorérzéke.
.
A bűn olyan mint egy vicc, ha nem vesszük komolyan. Mivel bűn hülyeség, képtelenség, a józan ész ellen való, abnormális dolog. Hát nem hülyeség, hogy lopjak, amikor én utálom, hogy tőlem lopjanak vagy hogy hazudjak, mikor felháborít, ha valaki velem teszi ugyanezt? A lelkismeretünk egyetért a törvénnyel (pl. Tízparancsolat), hogy az jó, és mégis megtesszük azt, ami másban felháborít. Ez nem normális dolog. A bűn nem normális dolog. Ezért olyan mint egy vicc, olyan mint valami képtelenség, ártalmatlan poén, ha nem vesszük komolyan és eszünkben sincs megtenni. De megöl, ha komolyan vesszük!
.

Aki komolyan veszi és megcsinálja a bűnt, az nem úgy viszonyul hozzá, mint egy képtelenséghez, hanem mint egy igazsághoz. Letagadja tehát a bűn lényegét, tudnillik, hogy az gonosz, abnormális, idétlen és torz dolog. Ez a tagadás ugyanaz a hazugság, amit a kígyó is mondott: "bizony, nem haltok meg!" Aki komolyan veszi és megteszi a bűnt, az az igazságot egy hazugsággal cseréli fel. Hazudni pedig csak tudatosan lehet. A Biblia nem mond kevesebbet, minthogy az emberek szándékosan hazudják el, tagadják le Istent, mert annyira komolyan akarják venni a bűnt, ami igazából képtelen és abnormális dolog: "Akik azt állították magukról, hogy bölcsek, azok bolonddá lettek" (Róm 1:22). Mikor valaki bűnt tesz, önmagának is hazudik, ezért mondja az Írás, hogy "igaz az Isten, az emberek pedig valamennyien hazugok." (Róm 3:4) Senki sem tud úgy élni, hogy tisztában van vele, hogy folyamatosan értelmetlen és abnormális dolgokat tesz. Ezért inkább azt mondja, hogy mivel más is ugyanazt az értelmetlen és torz dolgot teszi, szóval nem kirívó az, amit tesz, attól már normális is.
.
Isten ugyanis haragját nyilatkoztatja ki a mennyből az emberek minden hitetlensége és gonoszsága ellen, azok ellen, akik gonoszságukkal feltartóztatják az igazságot. Mert ami megismerhető az Istenből, az nyilvánvaló előttük, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számukra. Ami ugyanis nem látható belőle: az Ő örök hatalma és istensége, az a világ teremtésétől fogva alkotásainak értelmes vizsgálata révén meglátható. Ennélfogva nincs mentségük, hiszen megismerték Istent, mégsem dicsőítették vagy áldották Istenként, hanem hiábavalóságokra jutottak gondolkodásukban, és értetlen szívük elsötétedett. Akik azt állították magukról, hogy bölcsek, azok bolonddá lettek, és a halhatatlan Isten dicsőségét felcserélték emberek és madarak, négylábúak és csúszómászók képével. Ezért kiszolgáltatta őket az Isten szívük vágyai által a tisztátalanságnak, hogy meggyalázzák egymás testét. Akik az Isten igazságát hazugsággal cserélték fel, azok a teremtményt imádták és szolgálták a Teremtő helyett, aki áldott mindörökké. Ámen. (Róm. 1,18-25)
.
Felismerted, hogy értelmetlen dolog a bűn? És elkezdted már utálni? Paul Washer mondta egyszer, hogy igazából az lett keresztény, aki nemcsak Istennel van új viszonyban, de a bűnnel is. Legyen így a te életedben is! Mert aki megvallja és elhagyja a bűnét, az bűnbocsánatot nyer.

Nincsenek megjegyzések: