2012. november 16., péntek

Megérdemled, hogy becsületes légy!

Harry Truman mondta: Do right and risk the consequences. Azaz "Tedd, ami helyes és vállald a következményét!" Ez a mondat kijózanít, megfoszt minden illúziótól, hogy ebben a világban jár a dicséret a jóért.

A jó tett áldozat. A test önmagából kilépve tesz valamit, ami idegen tőle. Hogyan lehetséges ez? Csakis úgy, hogy nem a test teszi azt, csak elszenvedi, mert valójában a benne lakó és nála hatalmasabb lélek teszi a jót. A test a lélek ellen törekedik és a lélek a test ellen.  Csak az teszi szenvedélyesen a jót, aki szereti a jót. Aki pedig szereti a jót, nem szeretheti a rosszat is. Az áldozatos, kitartó jótett tehát, mely egy ideig jutalom nélkül marad, ezért mindennél hangosabban kiabálja, hogy a becsületesség testidegen dolog, aki pedig jót tesz, az csakis Isten lelke által teheti azt.

Ha van valami, amivel a becsületességre lehet ösztönözni  a testi embert, akkor az a hiúság és a büszkeség.
Így is lehet hallani a "Megérdemled, hogy becsületes légy!" szlogent. De úgy is, hogy mivel Isten képére vagy teremtve, ember, aki becsületes, ezért neked is ez lett kitalálva. Megérdemled, azaz lehetnek magaddal szemben olyan elvárásaid, hogy neked is jár a becsületesség, hogy ennél te sem adhatod alább. Mert a név kötelez, mert a vér kötelez és mert az igazság szeretete kényszerít. Ha ez igaz rád, akkor valóban keresztény vagy.

Nincsenek megjegyzések: